Σαβιδάκη Μαρία:
Παιδαγωγός,
Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων ¨ Π.& Α. Κυριακού¨
Πανεπιστημίου Αθηνών

Children Rights, Δικαιώματα ΠαιδιούΓια να ξεκινήσουμε....
Παιδί είναι κάθε ανθρώπινο ων κάτω των 18 χρόνων, εκτός και αν θεωρηθεί ενήλικας σε μικρότερη ηλικία, κάτω από ειδικές συνθήκες, βάση νόμου. (συνθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού- ΟΗΕ), (https://www.humanium.org/en/convention). Αν και δεν υπάρχουν διαχωρισμοί, ή άλλοι όροι προκειμένου, να χαρακτηριστούν οι έφηβοι στο διεθνές δίκαιο (Convention on the Human Rights of the Child, Vienna Declaration and Program of Action, Enforcement, Unit States law, German law), τα δικαιώματα του παιδιού, θεωρούνται διαφορετικά από αυτά των νέων. Τα δικαιώματα του παιδιού επεκτείνονται σε νομικό, πολιτικό, θρησκευτικό και ηθικό επίπεδο.

Children Rights, Δικαιώματα ΠαιδιούΕκατομμύρια παιδιά στον κόσμο σήμερα, υφίστανται καθημερινά την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και γίνονται δέκτες διακρίσεων, οι οποίες στοχεύουν να πλήξουν τα βασικά και κατοχυρωμένα δικαιωμάτων τους. Εξαιτίας λοιπόν, αυτού του φαινομένου, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία νόμων, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την προάσπιση της φυσικής, πνευματικής, διανοητικής, ηθικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών αυτών.

Children Rights, Δικαιώματα ΠαιδιούΔικαιώματα παιδιού: δικαιώματα ανθρώπου
Τα δικαιώματα των παιδιών, είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία εστιάζουν την προσοχή τους στην φροντίδα και την προστασία των μικρότερων. Αναφορικά, αυτά περιλαμβάνουν: το δικαίωμα τα παιδιά να σχετίζονται και με τους δύο γονείς τους, να έχουν μια ταυτότητα, αλλά και να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τους για φαί, δωρεάν εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα. Επιπλέον, αναφέρονται στην ύπαρξη κατάλληλων νόμων για την συγκεκριμένη ηλικία οι οποίοι να στοχεύουν στην ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, είναι πρωταρχικής σημασίας, να εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού ως πολίτη, αλλά και η εξάλειψη των διακρίσεων, οι οποίες βασίζονται στη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη καταγωγή, το θρήσκευμα, την ύπαρξη αναπηρίας, το χρώμα και την εθνικότητα. (Βικιπαίδεια- δικαιώματα παιδιού).

 

Children Rights, Δικαιώματα Παιδιού

 

 

 

 

 

 

 

 

Children Rights, Δικαιώματα ΠαιδιούΤα δικαιώματα του παιδιού μπορούν να κυμανθούν από την ελευθερία για αυτόνομη ενέργεια, μέχρι τη στήριξη και ενδυνάμωση του παιδιού προκειμένου να είναι διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά ελεύθερο από την κακοποίηση. Κάθε κοινωνία, η οποία θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, οφείλει ν’ αναγνωρίζει, να εξασφαλίζει, να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της, πόσο μάλλον μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, όπως είναι τα παιδιά. Βασικός στόχος της κάθε κοινωνίας, οφείλει να είναι να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν στο μέλλον άτομα υγιή ψυχικά και σωματικά, ικανά να χρησιμοποιούν όλες τους τις ικανότητες – δυνατότητες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν. (Ζακοπούλου, Α. 2012). Είναι στο δικό μας χέρι να εξαλείψουμε κάθε διάκριση, κάθε είδους κακοποίηση!!!

ΔΡΑΣΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΆ!!! ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΣ ΣΩΣΤΟ!!!! ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ!!!