Η Ευαγγελία Σιαφαρίκα παρουσίασε τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς και την ανάπτυξή τους κατά την περίοδο της εφηβείας, οι οποίοι εξηγούν τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και την τάση των εφήβων να εκτίθενται σε ρίσκο. Στις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται η χρήση ουσιών, το κάπνισμα,  οι διατροφικές διαταραχές, τα τυχερά παιχνίδια, η κατάχρηση του διαδικτύου, η έντονη σωματική δραστηριότητα, η βία, οι τραυματισμοί και η χωρίς προφύλαξη σεξουαλική συμπεριφορά. Η Σωτηρία Μακαρώνη αναφέρθηκε στο πώς μπορεί η οικογένεια να προλάβει την εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών και πώς μπορεί να τις διαχειριστεί, όταν αυτές εκδηλωθούν. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης και στο χτίσιμο καλής σχέσης ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, βασιζόμενη στην αλήθεια και στην εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει να ξεκινά με τη γέννηση ενός παιδιού. Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα youthpower, ένα πρόγραμμα πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, το οποίο εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά σε μαθητές της  Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, με πρωτοβουλία της «Μονάδας Εφηβικής Υγείας» του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

Συντονιστής και σχολιαστής της συνάντησης, με  σημαντικές παρεμβάσεις και πολύτιμες πληροφορίες ήταν ο Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD (McGill), FCCP, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Ερευνητής Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος.

Στο κοινό δόθηκε δωρεάν η νέα έκδοση, με τίτλο: Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα. Το βιβλίο είναι γραμμένο από 20 επιστήμονες από το χώρο της υγείας και των κοινωνικών επιστημών, με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος στο μαθητικό πληθυσμό μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία τους γονείς να διατυπώσουν απορίες και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ η συνάντηση έκλεισε με ένα παιχνίδι ανταλλαγής «δώρου» - χρήσιμης πρακτικής ως προς τη διαχείριση των προβλημάτων με τα παιδιά.

 

nea 3ti sinantisi slide