Στην 5η Συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της «Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού» κ. Μαρίζα Τσολιά, παρουσίασε με σαφήνεια την αποτελεσματικότητα και τα επιτεύγματα των εμβολιασμών στα παιδιά και τους εφήβους.
Αναφέρθηκε σε κάποια νοσήματα, όπως η ευλογιά, τα οποία εκριζώθηκαν τελείως, ενώ η πολυομυελίτιδα τείνει κι αυτή στην εκρίζωσή της.
Τα εμβόλια συχνά πέφτουν θύματα της επιτυχίας τους καθώς ο άνθρωπος δεν βλέπει τριγύρω του την εκδήλωση της ασθένειας, θεωρεί ότι έχει εξαλειφθεί και ατονεί να προβεί στον εμβολιασμό θεωρώντας λανθασμένα ότι είναι περιττός.
Ορισμένες φορές λόγω της αμφισβήτησης των εμβολίων όταν μαζευτούν πολλοί ανεμβολίαστοι εμφανίζονται κρούσματα επιδημιών. Η μείωση του ποσοστού του εμβολιασμού οδηγεί στην επανεμφάνιση της νόσου. Κανένα εμβόλιο δεν είναι τέλειο 100%, αλλά τα καλά που εξασφαλίζει είναι ασύγκριτα. Κοινωνικά δεν πρέπει να είναι αποδεκτός ο μη εμβολιασμός. Σημαίνει έλλειψη σεβασμού στο συνάνθρωπό μας.
Στη συνέχεια η κ. Τσολιά τόνισε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει απίστευτες δυνατότητες να αντιδράσει σε >106 αντιγόνα των εμβολίων. Αν νοσήσει κάποιος, εκτίθεται σε πολύ περισσότερα αντιγόνα απ’ αυτά των εμβολίων.
Η ασθένεια του Κοκκύτη είναι αρκετά πιθανόν να επανεμφανιστεί σε εφήβους και ενήλικους παρότι μπορεί να έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν. Η ασθένεια επανεμφανίζεται κάποιες φορές, αλλά με μικρότερη ένταση. Επειδή, η διάγνωση του Κοκκύτη συχνά δεν γίνεται σωστά, αλλά παρερμηνεύεται λόγω σύγχυσής του με αλλεργίες και αναπνευστικά, είναι απαραίτητο οι έγκυες να εμβολιαστούν κατά του κοκκύτη.
Επίσης όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του HPV, 75% των ανθρώπων νοσούν από αυτόν. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει πριν την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων. Το εμβόλιο δρα μόνο προληπτικά κι όχι θεραπευτικά. Η παρατήρηση του εμβολίου εδώ και 10 χρόνια δείχνει ότι η δύναμή του στη δεκαετία δεν έχει ατονήσει. Ακόμη, στην Ελλάδα, παρά τη σημαντικότητα αυτού του νέου εμβολίου, είναι, δυστυχώς, πολύ χαμηλό το ποσοστό των κοριτσιών που εμβολιάζονται κατά του HPV. Από τη στιγμή που είναι τόσο χαμηλός ο γυναικείος πληθυσμός που εμβολιάζεται, συστήνεται ο εμβολιασμός και στα αγόρια.
Η καθηγήτρια ανέφερε ορισμένα απαραίτητα εμβόλια, τα οποία πρέπει να κάνουν και οι ενήλικες, οι οποίοι συχνά αγνοούν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχίζεται και στην ενήλικο ζωή.
Αξιόπιστες ελληνικές ιστοσελίδες για πληροφορίες είναι: www.keelpno.grwww.infovac.gr και www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/3207-ethniko-programma-emboliasmwn-efhbwn-amp-paidiwn-2015 (Eθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2015).
Τέλος, κυκλοφορεί από τη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ κι ένας οδηγός για εμβόλια και εμβολιασμούς με όλα τα σημερινά δεδομένα, απαντήσεις και πρακτικές για όποιον θέλει να αποκτήσει έγκυρη ενημέρωση.
Ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του Παν/μίου Αθηνών, Δημήτριος Καφετζής, αναφέρθηκε σε πολύ πρόσφατες έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται στην Αμερική ως προς τα εμβόλια, όπως το πρόσφατο κατέβασμα ορίου ηλικίας παιδιών που πρέπει να εμβολιαστούν κατά του HPV.